Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

Project D3: Έλληνες σχεδιάζουν ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο

 για οδηγούς με αναπηρικό κάθισμα

Το Project D3 είναι ένα ηλεκτροκίνητο όχημα για χρήση σε αστικό περιβάλλον, σχεδιασμένο να οδηγείται από άνθρωπο με αναπηρία, πάνω σε οποιοδήποτε αναπηρικό αμαξίδιο (χειροκίνητο ή ηλεκτροκίνητο). Το όχημα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ακόμα έναν επιβάτη και κάποιες αποσκευές. Διαθέτει ένα πρωτότυπο σύστημα ανάρτησης σχεδιασμένο από την εταιρεία Korres Engineering, που του χαρίζει εξαιρετική ποιότητα κύλισης ανεξαρτήτως της ποιότητας του οδοστρώματος.
Το Project D3
Το Project D3

Επίσης, έχει τη δυνατότητα να χαμηλώνει, έτσι ώστε το πίσω μέρος του να ακουμπά στο επίπεδο του δρόμου (ή του κρασπέδου) κάνοντας εύκολη την είσοδο του αναπηρικού αμαξιδίου χωρίς την ανάγκη ράμπας ή επιπλέον εξοπλισμού. Ο οδηγός και ο συνεπιβάτης εισέρχονται και εξέρχονται από το πίσω μέρος του οχήματος, και ο συνεπιβάτης κάθεται σε ειδικά σχεδιασμένο ανακλινόμενο κάθισμα, που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του οχήματος.
Το Project D3
Το Project D3

Η οδήγηση γίνεται μέσω ειδικά σχεδιασμένων joysticks, ενώ όλες οι δευτερεύουσες λειτουργίες του οχήματος γίνονται αυτόματα ή με υποβοήθηση, ανάλογα με τις ανάγκες του οδηγού, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για έκδοση με συμβατικό τιμόνι μηχανής για τους παραπληγικούς χρήστες. Το καινοτόμο αυτό όχημα διαθέτει και ειδικό σύστημα για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό, με εισαγωγές αέρα μπροστά και πίσω από τα πλαϊνά παράθυρα και με μικρούς ανεμιστήρες στην πίσω πόρτα για την ενίσχυση του ρεύματος αέρα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας.
Το Project D3Το Project D3
Το Project D3 ανήκει στην κατηγορία των heavy quadricycle (όπως το γνωστό Renault Twizy) και για την κίνησή του διαθέτει 4 ηλεκτροκινητήρες τύπου hub motors με συνολική ισχύ 6kW. Η ενέργεια αποθηκεύεται σε 2 συστοιχίες μπαταριών (μία σε κάθε πλευρά του οχήματος – εμφανείς από το εξωτερικό) – 240A συνολικά. Το βάρος του οχήματος υπολογίζεται περίπου στα 350-400 κιλά, το μήκος του είναι 2,55m, το πλάτος του 1,40m, το ύψος του 1,70m, ενώ η αυτονομία του φτάνει περίπου στα 100km σε κάθε φόρτιση.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη ο σχεδιασμός του Project D3 και οι σχεδιαστές του στοχεύουν στην κατασκευή ενός πρωτότυπου, με προοπτική τη μελλοντική παραγωγή του.

Ποιοι είναι οι σχεδιαστές του Project D3

  • Ο Κωνσταντίνος Μαλανδρίνος (σχεδιασμός και εξέλιξη), που έχει εμπλακεί ενεργά σε πολυάριθμα projects σχεδιασμού αυτοκινήτων και κατασκευής πρωτοτύπων στην Ελλάδα και έχει αρκετή εμπειρία στο σχεδιασμό οχημάτων, και
  • Ο Θάνος Παππάς (έρευνα, σχεδιασμός και εξέλιξη), τελειόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), που ασχολείται ενεργά με το σχεδιασμό οχημάτων.
Το Project D3
Το Project D3
Η εταιρεία Korres Engineering είναι μια ομάδα από έμπειρους μηχανικούς που ασχολούνται με ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (μετεγκατάσταση κτηριακών δομών, υποστήριξη σε μεγάλα έργα υποδομής, σχεδιασμός οχημάτων).
Αναδημοσίευση www.disabled.gr
Επικοινωνία: info@korres-engineering.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: