Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

Αντι – Βραβείο Προσβασιμότητας 2012 στον Δήμο Ξάνθης


Αντι – Βραβείο Προσβασιμότητας 2012 στον Δήμο Ξάνθης

Το βραβείο Πρόσβασιμης Πόλης “Access City Award” αναγνωρίζει και τιμά πόλεις με πάνω από 50.000 κατοίκους, που λαμβάνουν υποδειγματικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο αστικό περιβάλλον των πολιτών με αναπηρία ή εμποδιζομένων γενικώς ατόμων στη μετακίνηση . Μια απογοητευτική διαπίστωση, ότι όχι μόνο καμία πόλη της πατρίδας μας δεν περιλαμβάνεται στις 31 πιο προσβάσιμες σε ανάπηρα άτομα πόλεις της Ευρώπης, αλλά επιπλέον δεν υπήρχε ποτέ καμία Ελληνική υποψηφιότητα στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Ίσως αν υπήρχε Αντι-Βραβείο Προσβασιμότητας, να υπήρχαν δεκάδες συμμετοχές από Ελληνικές πόλεις, που κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την πρόσβαση σε άτομα με αναπηρίες και στα εμποδιζόμενα άτομα (ηλικιωμένοι, προεφηβικά άτομα, έγκυες γυναίκες κά. περίπου το 50% του συνολικού πληθυσμού). Για το 2012, το Αντι-Βραβείο Προσβασιμότητας θα κέρδιζε με διαφορά η πόλη της Ξάνθης αφού για δεύτερη συνεχή χρονιά την περίοδο των Χριστουγέννων, δείχνει την αγάπη της στου τυφλούς πολίτες της, τοποθετώντας τον εορταστικό στολισμό των ημερών πάνω ακριβώς στον ειδικό διάδρομο για τους τυφλούς.

Όπως και πέρσι, όπου είχε τοποθετηθεί Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε διάβαση τυφλών, έτσι και φέτος ο δήμος Ξάνθης, πιστός στο  σκληρό προς τα ΑμεΑ πρόσωπό του επέλεξε να τοποθετήσει το Χριστουγεννιάτικο καράβι στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, επάνω όμως στη διάβαση των τυφλών.

Όλα αυτά ενώ πριν από λίγες ημέρες και με αφορμή των εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία είχε επισημανθεί το γεγονός πως η πόλη της Ξάνθης φαντάζει ιδιαιτέρως αφιλόξενη για ΑμεΑ, με τους ίδιους να είναι αναγκασμένοι είτε να μην μετακινούνται εντός της πόλης είτε να το πράττουν με κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Πέραν των παραβάσεων που διαπιστώνονται κατά καιρούς από επιχειρηματίες που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε διαβάσεις τυφλών και αναπήρων, καθώς και της αδικαιολόγητης αδιαφορίας που επιδεικνύουν πολλές φορές ακόμη και οι ίδιοι οι πολίτες, παρκάροντας σε θέσεις για ΑμεΑ ή κλείνοντας με τα οχήματά τους τις μπάρες αναπήρων, έρχεται πλέον η ίδια η δημοτική αρχή να ακυρώσει τη χρηστικότητα των ειδικών σημάνσεων διευκόλυνσης της μετακίνησης ατόμων με προβλήματα όρασης.

Φώτης Μπίμπασης
Αναπλ. Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

Επικοινωνία: 6974 530195

Δεν υπάρχουν σχόλια: