Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΣΕΙ


17/02/2013

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΣΕΙ

Οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν σε πολλές Μονάδες Ψυχικές Υγείας έρχονται για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα με τους δύο θανάτους τροφίμων από φωτιά που εκδηλώθηκε στους κοιτώνες ασθενών μέσα σε ένα 48ωρο.
Η ακολουθία των γεγονότων κρούει τον κώδωνα και επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική υγείας που ευνοεί τις υποχρηματοδοτήσεις των Μονάδων Ψυχικής Υγείας κλειστού και κοινοτικού τύπου.

Οι υποχρηματοδοτήσεις στην Ψυχική Υγεία οδηγούν σε αναχρονιστικές πρακτικές και έλλειψη ποιοτικής διαχείρισης των Δομών Ψυχικής υγείας με αποτέλεσμα το μέλλον να προβλέπεται δυσοίωνο και τρομακτικό. Το γεγονός ότι ο ασθενής στο Ψυχιατρείο της Τρίπολης δεν ήταν μόνο έγκλειστος αλλά και δεμένος, στάθηκε ως  αίτιο για να βρει φρικτό θάνατο. Οι πρακτικές του δεσίματος έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι αποτελούν όνειδος στην πολιτισμένη κοινωνία. Η συνολική όμως πολιτική της μειωμένης χρηματοδότησης οδηγεί σταθερά και στο κλείσιμο κοινοτικών δομών που ακόμη και σε καιρό βαθιάς κρίσης οφείλουν να συντηρηθούν.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1320:mental-structures&Itemid=77&lang=el) την επαναχρηματοδότηση των δομών ψυχικής υγείας και αιτούμεθα από το Υπουργείο Υγείας την περαιτέρω αποφυγή μεταφοράς ευρωπαϊκών πόρων που αφορούν δομές Ψυχικής Υγείας προς κάλυψη άλλων δράσεων.
Ζητάμε την άμεση κάλυψη οφειλών των δομών προς τρίτους (28 εκ. περίπου) και την  πληρωμή των εργαζόμενων που παραμένουν απλήρωτοι 8 μήνες.
 Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η αποσυμφόρηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, η αποασυλοποίηση και επανένταξη ψυχικά ασθενών δεν μπορεί να θυσιαστεί λόγω της ανικανότητας της διοίκησης να προβεί σε οικονομικούς ελέγχους και στην αδυναμία της για μη  έγκαιρη και ορθολογική αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων.  Το σύστημα ψυχικής υγείας οδηγείται μέσω οριζόντιων περικοπών σε ανεπαρκείς πολιτικές για την προάσπιση της ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα να καταρρέει  και να τίθενται σε άμεσο κίνδυνο η ψυχική υγεία, η υγεία και η ζωή των 35.000 εξυπηρετούμενων ψυχικά πασχόντων, παιδιών και εφήβων!
Περισσότερες πληροφορίες: 
 
Θεματική Ομάδα Υγείας  Μαρία Σούμπαση:  6972886404
Θεματική Ομάδα ΑμεΑ  Φώτης Μπίμπασης: 6974539195
Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  Νίκος Μυλωνάς: 6972539290

Δεν υπάρχουν σχόλια: