Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Η κατάσταση στον τομέα της υγείας έχει φτάσει στα όρια της: Τι περιμένουμε ακόμα;

         Η κοινωνία της Πάτρας είναι συγκλονισμένη από την τραγική ιστορία ενός παιδιού που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, απειλητικά ακόμα και για την ίδια του τη ζωή και τούτο διότι δε λαμβάνει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Ο πατέρας του καταγγέλλοντας την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τομέας υγείας στην Ελλάδα, ζήτησε να κάνει ευθανασία στο παιδί του αν η Πολιτεία δε δώσει λύση. Τελικά, μετά από πίεση που ασκήθηκε από τον κόσμο που ξεσηκώθηκε, διαφάνηκε κάποια λύση, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο περιστατικό.
Η λύση του προβλήματος όμως πρέπει να είναι συνολική. Δεν νοείται να αναφερόμαστε σε κράτος-πρόνοιας, όταν το τελευταίο ωθεί τους πολίτες στα άκρα και στην απελπισία, ενώ κινητοποιείται μόνο μέσω πίεσης για να λύσει ad hoc ένα πρόβλημα. Ιδιαίτερα, όταν γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι πίσω από ένα περιστατικό βρίσκονται εκατοντάδες άλλα αντίστοιχης σοβαρότητας.
Η νοσηρότητα του ίδιου του υγειονομικού συστήματος της Ελλάδας οξύνθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης. Το γεγονός αυτό πρέπει να προβληματίσει άμεσα την Πολιτεία, πριν χαθούν άδικα ανθρώπινες ζωές. Πολλώ δε μάλλον όταν το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα σοβαρά περιστατικά είναι δυσθεώρητο, γεγονός που καθιστά αδύνατο, για την πλειονότητα των πολιτών, να ανταπεξέλθουν οικονομικά χωρίς την αρωγή της Πολιτείας.
Η λύση που προτείνουμε ως Οικολόγοι Πράσινοι είναι ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας και σε αυτήν πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα. Η οικονομική κρίση οφείλει να μην επηρεάσει τον τομέα της υγείας, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι οικονομικά ασθενέστεροι οδηγούνται στην εξαθλίωση και ο κίνδυνος για την ίδια τους τη ζωή είναι υπαρκτός. Η ζωή και η υγεία είναι το όριο. Αυτό το όριο δεν θα επιτρέψουμε να ξεπεραστεί.
 
   
Η Θεματική Ομάδα για τα Άτομα με Αναπηρία
H Θεματική Ομάδα Υγείας
H Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Φώτης Μπίμπασης:6974530195 Συντονιστής της ΘΟ ΑΜΕΑ
Μαρία Σούμπαση-Νίκος Σαραντάκης:210 3306301 (εσωτ. 103) ΘΟ ΥΓΕΙΑΣ
Νίκος Μυλωνάς: 6972530290

Δεν υπάρχουν σχόλια: