Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013μέλος του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

           

18.6.2013

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Είναι η πολλοστή φορά που οι Οικολόγοι-Πράσινοι αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε την παρέμβασή σας στις απάνθρωπες πρακτικές που επικρατούν στις δημόσιες υπηρεσίες εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ και ψυχικά πασχόντων. Ειδικότερα για το θέμα της κατάχρησης των μηχανικών καθηλώσεων στο χώρο της ψυχικής υγείας, έχουμε προβεί σε επανειλημμένες παρεμβάσεις και ερωτήματα, χωρίς δυστυχώς να λάβουμε καμία απάντηση από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας.

 

Το πρόσφατο περιστατικό μηχανικής καθήλωσης ενός 16χρονου εφήβου με αυτισμό που έλαβε χώρα στην ψυχιατρική κλινική του  Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίο, καθώς και οι σχετικές καταγγελίες της ΕΨΥΠΕΑ, μας προκαλούν εύλογες ανησυχίες για το κατά πόσο λαμβάνεται η σχετική μέριμνα στα δημόσια νοσοκομεία για την αποτροπή περιπτώσεων κατάχρησης αυτού του ακραίου μέτρου αντιμετώπισης των ψυχικά ασθενών, το οποίο αναμφίβολα τους επιβαρύνει ψυχολογικά, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιο ανθρώπινες και σύγχρονες μέθοδοι, σε συνδυασμό με την κατάλληλη -και λελογισμένη- φαρμακευτική αγωγή.


Δυστυχώς όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση, η παρατεταμένη - πέραν της οξείας φάσης - ακινητοποίηση του εφήβου με ιμάντες, εγείρει εύλογες ανησυχίες ότι δυστυχώς συνεχίζουν να καταπατούνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι η χώρας μας υπολείπεται στην υιοθέτηση ορθών πρακτικών προστασίας και φροντίδας στους πάσχοντες με βαριά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Με δεδομένο ότι η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται και από την αναστολή λειτουργίας ψυχιατρικών μονάδων ή την υποστελέχωση και υπολειτουργία όσων μονάδων λειτουργούν ακόμα, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε τι προτίθεστε να πράξετε αναφορικά με τα ακόλουθα επιτακτικά προβλήματα:

 

α. Τον έλεγχο των παρατηρούμενων καταχρήσεων των μηχανικών καθηλώσεων ψυχικά ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, όπου ο σχετικός αριθμός των καθηλώσεων είναι πολλαπλάσιος από τον μέσο όρο της Ε.Ε.


β. Για την κάλυψη των αναγκών ψυχικής υγείας σε τεράστιους πληθυσμούς της χώρας μας (ενδεικτικά, η Πελοπόννησος, η ΝΔ Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά δεν διαθέτουν ούτε ένα παιδοψυχιατρικό κρεβάτι).

 

γ. Για την υπολειτουργία της παιδοψυχιατρικής κλινικής του  Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίο.

 

δ. Για την τήρηση των  ιατρικών πρωτοκόλλων και την τήρηση ορθών πρακτικών.

 

ε. Για την έλλειψη στήριξης των υποστηρικτικών δομών ψυχικής υγείας ανά την Ελλάδα, που έχει οδηγήσει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Πιστεύουμε στην ευαισθησία σας για αυτά τα τεράστια προβλήματα που αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας και πιστεύουμε ότι θα αναλάβετε άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

 

           

  Οι Θεματικές Ομάδες, Υγείας και ΑμεΑ των Οικολόγων Πράσινων

 

Πληροφορίες:

 

Μαρία Σούμπαση          6974 263575

Νίκος  Σαραντάκης        6932 730741

Φώτης Μπίμπασης       6974 530195

 

                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια: