Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΟΔΗΓΟΙ Παρκάρουν σε θέσεις αναπήρων

Παρκάρουν σε θέσεις αναπήρων
Eπτά με οκτώ πινακίδες αφαιρεί, σχεδόν καθημερινά, η Δημοτική Αστυνομία στα Χανιά από τα αυτοκίνητα ασυνείδητων οδηγών, που καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης αναπήρων. Ωστόσο -παρά τα τσουχτερά πρόστιμα, τις ποινές αλλά και τις περιπολίες των δημοτικών αστυνόμων- η προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου μοιάζει αδιέξοδη, αφού το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στην παντελή έλλειψη σεβασμού, όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Χανίων, κ. Γιάννης Καραντωνάκης.  Από την πλευρά του, αναγνώστης της εφημερίδας, που είναι κάτοχος ΙΧ αναπηρικού αυτοκινήτου και δελτίου στάθμευσης ΑμεΑ του Υπουργείου Συγκοινωνιών, με επιστολή τους προς τα «Χ.Ν.» περιγράφει ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, που του συνέβη και θέτει, μεταξύ άλλων, το ερώτημα: «Χάθηκε η ανθρωπιά;».
´ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ´
Ερωτηθείς για την έκταση που έχουν οι συγκεκριμένες παραβάσεις ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Χανίων, κ. Γιάννης Καραντωνάκης, σημείωσε ότι το παράνομο παρκάρισμα στις πάνω από 160 θέσεις στάθμευσης αναπήρων, που βρίσκονται διασκορπισμένες στα όρια του παλιού Δήμου Χανίων, είναι καθημερινό φαινόμενο. «Δυστυχώς, θα κάνω μια πολύ άσχημη διαπίστωση καθώς ένα μεγάλο μέρος των πολιτών δεν σέβεται καθόλου αυτές τις θέσεις παρά τους καθημερινούς ελέγχους που κάνουμε πρωί – απόγευμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα βράδια έχουμε καταγγελίες από αναπήρους, οι οποίοι δεν μπορούν να παρκάρουν. Δυστυχώς, δεν σέβονται τις θέσεις των αναπήρων παρά του ότι οι ποινές προβλέπουν 200 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων για δέκα ημέρες». 

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Καραντωνάκης, σχεδόν καθημερινά η Δημοτική Αστυνομία βεβαιώνει 7 με 8 παραβάσεις αυτού του τύπου, ενώ «έχουμε φτάσει να αφαιρέσουμε μέχρι και 15 πινακίδες από παραβάτες, που είχαν παρκάρει σε θέσεις αναπήρων μέσα σε μια ημέρα».
Σε ό,τι αφορά τις αιτίες του προβλήματος ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας επεσήμανε σχετικά: «Δυστυχώς, για κάποιους είναι θέμα νοοτροπίας να παραβιάζουν τους νόμους. Ενώ τα σήματα είναι ευδιάκριτα, υπάρχουν ταμπέλες που ορίζουν την αρχή και το τέλος του χώρου στάθμευσης για τους αναπήρους, παρόλα αυτά παρκάρουν. Και βέβαια οι δικαιολογίες που ακούγονται μετά είναι πάρα πολύ γελοίες… Ο ένας δεν την είδε, ο άλλος θα έμπαινε στην Εφορία για 5´ λεπτά, άλλος πήγαινε στον γιατρό κ.λπ. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις θέσεις αναπήρων. Θεωρώ ότι από τη στιγμή που είναι για συγκεκριμένους ανθρώπους με κάποια προβλήματα θα πρέπει να τις σεβόμαστε όλοι. Είναι προτιμότερο να πάμε σε διπλή σειρά και να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κυκλοφορία, παρά να μπούμε σε τέτοια θέση», ανέφερε ο κ. Καραντωνάκης και πρόσθεσε ότι εξίσου πολλές είναι οι παραβάσεις που γίνονται στις ράμπες των πεζοδρομίων. «Οι παραβάσεις που διαπιστώνουμε στις ράμπες αναπήρων είναι εξίσου σοβαρές. Εκεί βέβαια το «πλεονέκτημα» για όσους παρκάρουν είναι ότι δεν τους παίρνουμε τις πινακίδες, όμως και το πρόστιμο είναι αρκετά βαρύ, φτάνει τα 150 ευρώ και από ό,τι άκουσα με τις νέες ρυθμίσεις θα γίνει 300 ευρώ από τον Ιούνιο».
´ΧΑΘΗΚΕ Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ;´
Ενδεικτικό της νοοτροπίας που έχουν κάποιοι ασυνείδητοι οδηγοί και πολίτες ως προς το θέμα των αναπήρων είναι το περιστατικό που περιγράφει με επιστολή του προς τα «Χ.Ν.» ο κάτοχος Ι.Χ. αναπηρικού αυτοκινήτου και δελτίου στάθμευσης ΑμεΑ του Υπουργείου Συγκοινωνιών Μ.Λ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Συγκεκριμένα η επιστολή του έχει ως εξής:
´Είμαι κάτοχος Ι.Χ. αναπηρικού αυτοκινήτου και κάτοχος του δελτίου στάθμευσης ΑμεΑ του Υπουργείου Συγκοινωνιών.
Στη προσπάθειά μου να παρκάρω στην αναπηρική θέση στάθμευσης το αυτοκίνητό μου, για να διεκπεραιώσω ένα θέμα για την αναπηρία μου, στο ΙΚΑ Χανίων, διαπιστώνω ότι έχει σταθμεύσει ένα ΙΧ (μη αναπηρικό) και ο οδηγός του αυτοκινήτου είναι μέσα.
Η γυναίκα μου κατεβαίνει και του ζητάει ευγενικά να αποχωρήσει για να μπορέσουμε να παρκάρουμε:
«Σας παρακαλώ, μπορείτε να βγάλετε το αυτοκίνητό σας να παρκάρει ο σύζυγος μου που έχει κάρτα στάθμευσης ΑμεΑ;». Ο οδηγός του ΙΧ της λέει: «Μπορείτε να παρκάρετε απέναντι».
Η γυναίκα μου του απαντάει: «Το βρίσκετε σωστό να παρκάρετε στις θέσεις αυτές και να μη σέβεστε την ιδιαιτερότητα του άλλου;». Μάλλον όμως ζήτησε ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΗ στον κ. Ασυνείδητο και με θράσος της λέει: «Εχετε δίκιο να θέλετε να φύγω αλλά μπορείτε να παρκάρετε απέναντι». 
Αναγκαστήκαμε, λοιπόν, να κάνουμε βόλτες μέχρι να τελειώσει τη δουλειά που είχε ο κ. Ασυνείδητος, για να μπορέσουμε να παρκάρουμε.
Συνέχεια στο κέντρο των Χανίων…
Επιστρέφοντας από το ΙΚΑ, κάνω απεγνωσμένη προσπάθεια να βρω να σταθμεύσω στο κέντρο της πόλης αλλά μάλλον ζήταγα πολλά? Οι ασυνείδητοι πολίτες είναι πολλοί περισσότεροι από όσο φαντάζεστε και οι αναπηρικές θέσεις ελάχιστες.
Εγώ, λοιπόν, θέλω να θέσω τα εξής ερωτήματα:
Πού είναι η Τροχαία; Πού είναι η Δημοτική Αστυνομία;
Χάθηκε η ανθρωπιά; Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στα άτομα με αναπηρία; Γιατί πρέπει καθημερινά να δίνουμε  μάχη για να παρκάρουμε στις θέσεις που μας ανήκουν;
Κύριε δήμαρχε και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, γνωρίζοντας την ευαισθησία που έχετε δείξει στο παρελθόν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι, σας ζητώ να βάλετε περισσότερες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ στην πόλη ή να μας δώστε την ελευθερία να παρκάρουμε ελεύθερα στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να βάζουμε το χέρι στην τσέπη μας, ακόμα πιο βαθιά.
Φτάνει πια.
Δώστε λύση στα καθημερινά προβλήματα των αναπήρων. Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας´.
Σας ευχαριστώ πολύ». 
Μ.Λ. 


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/63109-parkaroun-se-theseis-anapirwn/#ixzz3OgyZrhN5
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: