Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

Αδύνατη η αυτόνομη μετακίνηση για άτομα με κινητικά προβλήματα


Οι μαθητές προσκαλούν υγιείς πολίτες να καθίσουν πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο 
και  να προσπαθήσουν να κινηθούν στην πόλη 

Την απάνθρωπη καθημερινότητα που βιώνουν οι ίδιοι αποκλεισμένοι ουσιαστικά από την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες ακόμη και από μια βόλτα στην παραλία του Βόλου, καταγράφουν οι μαθητές του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Ν. Ιωνίας, στην εργασία τους, με την οποία θέτουν υποψηφιότητα για μία διάκριση στο πλαίσιο της εκστρατείας Ecomobility, που φέτος έχει ως θέμα την «Οικολογική και Ανεμπόδιστη Μετακίνηση στην πόλη». Κυρίως όμως η εργασία των μαθητών αναμένεται να αποτελέσει τη «Βίβλο» που θα πρέπει να διαβάσουν όλοι οι πολίτες και κυρίως οδηγοί που κάνουν τη ζωή των κινητικά αναπήρων στην πόλη ακόμη πιο δύσκολη… 
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ 
Αποτυπώνουν σε φωτογραφίες αλλά και σε μία αναλυτική έκθεση, τον ουσιαστικό κοινωνικό αποκλεισμό τους. Μαθητές με κινητικά προβλήματα περιγράφουν καρέ - καρέ την αδυναμία αυτόνομης κίνησης στο κέντρο του Βόλου, πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμη και στα σχολεία αλλά και στην παραλία της πόλης! Κοινή συνισταμένη μία: η έλλειψη παιδείας στους πολίτες που είναι αυτοί ουσιαστικά που συνιστούν το επιπλέον εμπόδιο στην ελευθερία της κίνησής τους με αναπηρικά αμαξίδια.

Η εργασία
Την εργασία στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ecomobility, ανέλαβαν επτά μαθητές του

 ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Ν. Ιωνίας, οι Παναγιώτα Βλάχου, Μαρία Καζάκου, Ευθύμιος Κλειτσογιάννης, Γεράσιμος Κούπας, Αρης Κουτσμάνης, Γιώργος Παπαδούλης, Δημήτρης Πάσχος, Ανδρέας Χαρχαρής υπό την εποπτεία και βοήθεια των εκπαιδευτικών Παρ. Ζέρβα, Ανδρ. Κασαβέτη, Θ. - Μ. Μυσούρα, Ερ. Ράλλη και της διευθύντριας Ελευθερίας Παππά - Κριστιάνι.
Δύο από τους επτά μαθητές του ΤΕΕ, είναι οι ίδιοι άτομα με κινητικά προβλήματα. Κινήθηκαν πάνω στα αναπηρικά αμαξίδιά τους και κατέγραψαν ένα προς ένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μαζί τους και οι υπόλοιποι πέντε συμμαθητές τους που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ανεμπόδιστης μετακίνησης.
Η εργασία ξεκίνησε μετά την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι μαθητές έβαλαν στο… μικροσκόπιο το κέντρο της πόλης, την παραλία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αποτυπώνουν το… χάρτη των προβλημάτων και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις για τη δημιουργία μιας πόλης φιλικής προς όλα τα μέλη της.

Απροσπέλαστο το κέντρο
Πρώτος σταθμός των μαθητών του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, το κέντρο του Βόλου. Οι εικόνες γνώριμες από την καθημερινότητα: Λιγοστές ράμπες και με κακοτεχνίες. Ακόμη όμως κι αυτές είναι αποκλεισμένες. Αυτοκίνητα κλείνουν τις εισόδους - εξόδους. Την ίδια ώρα πάνω στα πεζοδρόμια κυριαρχούν τα δίκυκλα. Ποδήλατα και μηχανάκια σταθμευμένα παντού, δημιουργούν εμπόδια στην απρόσκοπτη μετακίνηση ανθρώπων πάνω σε αναπηρικά αμαξίδια. Το παζλ συμπληρώνουν και οδηγοί αυτοκινήτων που «καβαλούν» πεζοδρόμια για να παρκάρουν.
Συμπέρασμα; Το κέντρο του Βόλου είναι απροσπέλαστο. Η δε αυτόνομη μετακίνηση ανθρώπων σε αναπηρικά καροτσάκια αδύνατη. 
«Αβατο» στην παραλία
Ακόμη και η παραλία της πόλης μοιάζει με… μακρινό «παράδεισο» για άτομα με κινητικά προβλήματα.
Οι μαθητές κατέγραψαν ότι κανείς από τους δρόμους που είναι κάθετοι και οδηγούν στην παραλία της πόλης δεν διαθέτει ράμπα!
Η πρόσβαση και πάλι… αδύνατη αν ένας κινητικά ανάπηρος επιχειρήσει να κάνει αυτό που κάποιοι θεωρούν αυτονόητο: μια βόλτα στην παραλία.

Δυσκολίες στις δημόσιες υπηρεσίες
Μετ’ εμποδίων και η πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Η ΔΕΗ διαθέτει ράμπα, τεχνικά είναι εξυπηρετική, εφόσον όμως δεν καταλαμβάνεται από αυτοκίνητα που σταθμεύουν παράνομα.
Στον ΟΤΕ και τη ΔΕΥΑΜΒ, τα αναπηρικά αμαξίδια σταματούν μπροστά στα αφιλόξενα -για κινητικά ανάπηρους- σκαλοπάτια. Τα μηχανικά αναβατόρια πότε λειτουργούν και πότε όχι.
Θέμα… τύχης η απλή υπόθεση πληρωμής ενός λογαριασμού.

Μέσα μαζικής μεταφοράς
Οι μαθητές κατέγραψαν τρία λεωφορεία με αυτόματες ράμπες και 7 με ανακλινόμενες ράμπες για την εξυπηρέτηση των κινητικά αναπήρων σε σύνολο σχεδόν πενταπλάσιο. Για να πάρουν το λεωφορείο και να μετακινηθούν όμως, θα πρέπει νωρίτερα να έρθουν σε συνεννόηση με τα γραφεία του ΚΤΕΛ. Και πάλι θα χρειαστούν αρκετή δόση… τύχης για να είναι οι στάσεις ελεύθερες από παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και να μπορέσουν τα λεωφορεία να πλησιάσουν προς το πεζοδρόμιο και να ανοίξουν τις ράμπες.

Στα σχολεία
Ακόμη και σε ορισμένα σχολεία οι μαθητές κατέγραψαν αδυναμία πρόσβασης. Η έρευνα σε σχολικές μονάδες τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατέδειξε ότι δεν διαθέτει το σύνολο των σχολείων υποδομές για να φιλοξενήσει μαθητές με κινητικές αναπηρίες.

Θέμα παιδείας
Η πρόταση των μαθητών του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, προκειμένου να καταστεί η πόλη φιλική για όλους συνίσταται σε τρεις λέξεις: παιδεία, ευαισθητοποίηση και έργα.
Οι μαθητές προτείνουν ο Δήμος Βόλου να πάρει την πρωτοβουλία για βιωματικές δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών: υγιείς πολίτες να καθίσουν πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο και να επιχειρήσουν να κυκλοφορήσουν στην πόλη, νιώθοντας πλέον τα προβλήματα που δημιουργούν πολλές φορές από αμέλεια σε συνανθρώπους τους με κινητικά προβλήματα.
Ζητούν επίσης από το Δήμο Βόλου, να αναλάβει πρωτοβουλία να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΕ Μαγνησίας, προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες και να δρομολογηθούν έργα στο κέντρο της πόλης για την ευκολότερη κυκλοφορία των ατόμων με ανάγκες.
Η δημιουργία ενός ιστοτόπου στον οποίο θα καταγράφονται τα προβλήματα στις μετακινήσεις και ταυτόχρονα θα λειτουργεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ ΑμΕΑ, συμπεριλαμβάνεται επίσης στις προτάσεις των μαθητών.

Το Ecomobility
Τις εργασίες τους για την Οικολογική και Ανεμπόδιστη Μετακίνηση στην πόλη στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ecomobility, οι μαθητές του 1ου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Ν. Ιωνίας θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Δήμου Βόλου.
Η εκστρατεία Ecomobility 2015 πραγματοποιήθηκε φέτος στο Βόλο και σε άλλες 39 πόλεις της Ελλάδας με σύνθημα «Οι μαθητές ερευνούν, οι πόλεις ενημερώνονται, η κοινωνία ευαισθητοποιείται». Σε όλες τις πόλεις οι ομάδες των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρουσιάζουν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνήθειες και οι συνθήκες που αφορούν στη μετακίνηση για να καταθέσουν στη συνέχεια λύσεις και προτάσεις. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν σχολεία ειδικής αγωγής.
Η εκστρατεία Ecomobility διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ecocity και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Μάλιστα φέτος μεταξύ άλλων στην εκστρατεία Ecomobility συμμετέχει από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας - Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής - Εργαστήριο Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση και τοπικός υποστηριχτής είναι το ξενοδοχείο «Xenia Volos».
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι φέτος είναι η δωδέκατη χρονιά που υλοποιείται το πρόγραμμα και ότι οι νικητές θα φιλοξενηθούν τον ερχόμενο Αύγουστο στο Ecocamp στα Καλάβρυτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: