Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Απαιτούνται άμεσες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης κατά τις τραπεζικές τους συναλλαγές

 Απαιτούνται άμεσες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα  
που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα 
όρασης κατά τις τραπεζικές τους συναλλαγές

   Η Θεματική ομάδα ΑΜΕΑ των Οικολόγων Πράσινων δέχεται πολύ συχνά παράπονα από άτομα με προβλήματα όρασης τα οποία πολλές φορές δεν είναι σε θέση να εισπράξουν από τα ταμεία των υποκαταστημάτων των τραπεζών  ακόμα και το μισθό, τη σύνταξη ή το προνοιακό τους επίδομα, αφού η τράπεζα αξιώνει από αυτούς τη σύμπραξη δύο μαρτύρων κατά τις προαναφερθείσες συναλλαγές. Είναι εύκολα αντιληπτό πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολα εφικτό, αφενός μεν επειδή πρωτίστως παραβιάζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αφετέρου επειδή δεν είναι δυνατόν το κάθε άτομο με πρόβλημα όρασης να έχει ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σε κάθε τραπεζική συναλλαγή δύο άτομα του συγγενικού ή φιλικού του περιβάλλοντος. 
Πρότασή της Θεματικής ομάδας ΑΜΕΑ των Οικολόγων Πράσινων είναι τα εν λόγω δύο άτομα να δύναται νομικά να είναι υπάλληλοι της τράπεζας.  Ένα ακόμη πρόβλημα που έχει εντοπιστεί είναι πως οι τράπεζες σε πολλές περιπτώσεις αρνούνται αδικαιολόγητα να χορηγήσουν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες σε πελάτες της άτομα με προβλήματα όρασης, γεγονός που τους δυσκολεύει ακόμα περισσότερο κατά τις συναλλαγές τους, ενόψει και της πρόθεσης της Κυβέρνησης να θεσπίσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους φορολογούμενους οι οποίοι χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. 
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα άτομα με προβλήματα όρασης πληρούν όλες τις προϋποθέσεις (οικονομικές κ.λπ.), προκειμένου να γίνουν κάτοχοι πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, πλην όμως οι τράπεζες αρνούνται την έκδοση αυτών, χωρίς να γνωστοποιούν στον αιτούντα τον λόγο απόρριψης του.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά:
«Πολλοί συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης ταλαιπωρούνται καθημερινώς στις τραπεζικές τους συναλλαγές. Είναι άμεση ανάγκη να καθοριστούν σε συνεννόηση με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών συγκεκριμένες θεσμικές ρυθμίσεις επίλυσης των προβλημάτων αυτών.»                              
   Πληροφορίες: 6974530195

Δεν υπάρχουν σχόλια: