Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

΄΄Το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, παράθυρο στην ελπίδα, παράθυρο για το μέλλον της πόλης, μοχλός ανάπτυξης΄΄

Δημήτρης Δεμουρτζίδης: ΄΄Το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, παράθυρο στην ελπίδα, παράθυρο για το μέλλον της πόλης, μοχλός ανάπτυξης΄΄

DSC 0066a
Μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Μαρτίου, η τελετή παράδοσής του στο Δήμο Παύλου Μελά και στους πολίτες του, παρουσία του οικοδεσπότη Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, της Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, των βουλευτών Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, Μάρκου Μπόλαρη, της Γενικής Γραμματέως πρωθυπουργού Ιωάννας Πεπέ, του Διοικητή του Γ΄ΣΣ Αντιστράτηγου Δημήτρη Μπίκου, του Υποστράτηγου Αντώνη Κονδύλη Διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, μελών της Διοίκησης και της Αντιπολίτευσης του Δήμου Παύλου Μελά, Τοπικών Συμβούλων, αγωνιστών των κινημάτων και πολιτών που προσήρθαν για να παρακολουθήσουν τη σημαντική εκδήλωση της πόλης.
Μετά από αυτή  τη συνάντηση, η σύμβαση για την παραχώρηση του ανενεργού στρατοπέδου προωθείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά, εκεί όπου θα λάβει γνώση το Σώμα και θα προχωρήσει στην έγκριση της συμφωνίας, ανοίγοντας έτσι οριστικά το πεδίο για  την εξέλιξή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο, χώρο πρασίνου για όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη, για όλη την πόλη.
Tsipras 8 3 2017
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης καλωσόρισε τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας «στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, της Δυτικής Θεσσαλονίκης που οι πολίτες της κάνουν έναν διαρκή αγώνα για να κερδίσουν την καθημερινότητά τους, της Δυτικής Θεσσαλονίκης που οι πολίτες της βρίσκονται σε μια διαρκή πάλη για να κερδίσουν τη ζωή και μάλιστα σε μια πάλη άνιση μιας και η ανεργία έχει φτάσει σε μεγάλα ύψη, της Δυτικής Θεσσαλονίκης που είναι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη, της Δυτικής Θεσσαλονίκης που είναι υποβαθμισμένη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Θεσσαλονίκης, του νομού, της Δυτικής Θεσσαλονίκης που χρόνια τώρα η κεντρική εξουσία έριχνε το βλέμμα της μόνο όταν ήταν να φέρει κάτι κακό που δεν μπορούσε να το πάει κάπου αλλού».
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη «μεγάλη ιστορική αξία του στρατοπέδου και στους ακόμη μεγαλύτερους αγώνες διεκδίκησης που έγιναν γι’ αυτό, για πάνω από 15 χρόνια, ώστε το στρατόπεδο να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία» και πρόσθεσε:
«Σήμερα εσείς αποδεικνύετε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούμε να λύσουμε προβλήματα που ταλανίζουν για δεκαετίες την πόλη, προβλήματα που η λύση τους είναι καμιά φορά αυτονόητη κι όμως δεν τη βλέπουμε, δεν μπορούμε να την επιτύχουμε».
«Αύριο ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ιστορία του στρατοπέδου κι αυτό δεν είναι άλλο από την αξιοποίησή του», υπογράμμισε ο δήμαρχος Παύλου Μελά και εξήγησε πως ήδη έχει υποβληθεί πρόταση στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπάρχει και η  θέση του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ότι δέκα εκατομμύρια θα έρθουν από τις ΟΧΕΒΑ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επεμβάσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) για το στρατόπεδο Παύλου Μελά. «Κι αυτά τα δέκα εκατομμύρια θα έρθουν για να υπηρετήσουν μόνον την πρώτη φάση του σχεδίου, που είναι η απόδοση του χώρου στην τοπική κοινωνία. Χρειάζονται ακόμη περισσότερα χρήματα, και φυσικά στην προσπάθεια που κάνουμε να αντλήσουμε πόρους από την Ευρώπη, προσβλέπουμε και τη δική σας βοήθεια γνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει ο τόπος», σημείωσε ο δήμαρχος.
Εξήρε τη συμβολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, «για να φτάσουμε σήμερα σ’ αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και τη συμβολή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνα  Νοτοπούλου και το Γιάννη Αντωνιάδη που μας έκαναν να νιώσουμε ότι σ’ αυτή τη διαδρομή έχουμε έναν ισχυρό σύμμαχο, τον ισχυρότερο, τον πρωθυπουργό της χώρας».
Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να σκύψει με την ίδια ευαισθησία και στα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Παύλου Μελά.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του, ευχήθηκε Χρόνια πολλά και καλούς αγώνες στις γυναίκες που αγωνίζονται διεκδικούν και δεν σκύβουν το κεφάλι, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπενθυμίζοντας την αιματηρή κινητοποίηση εργατριών γυναικών το 1887 για τη διεκδίκηση του δικαιώματος της ίσης μεταχείρισης στις εργασιακές σχέσεις.
«Ενίοτε κάποιοι αγώνες δικαιώνονται. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί γίνεται πράξη μια κυβερνητική δέσμευση, καθώς αποδίδεται στους πολίτες της περιοχής, αυτός ο ιστορικός, κρίσιμος χώρος για την πόλη της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν είναι όλα κέρδη και ζημιές στη ζωή μας. Υπάρχει κάτι ανεκτίμητο, κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί ως κέρδος και ως ζημιά, το ανεκτίμητο της ποιότητας ζωής, το ό,τι εδώ, τα παιδιά, τα παιδιά σας θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια βόλτα, να περπατήσουν ελεύθερα, να παίξουν να τρέξουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην τελετή παραχώρησης του στρατοπέδου Παύλου Μελά από την Πολιτεία στην τοπική κοινωνία. «Ο χώρος αυτός που ήταν στρατόπεδο, θα είναι ένας χώρος που θα ανήκει στους πολίτες, σε όλο το λαό της δυτικής Θεσσαλονίκης, ελεύθερα προσβάσιμος αλλά και χώρος όπου θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για καλλιτεχνική δημιουργία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «η έκταση παραχωρείται για 99 χρόνια στον δήμο Παύλου Μελά για ελεύθερη χρήση από την τοπική κοινωνία».
Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι προηγούμενα σχέδια - που και αυτά είχαν προκύψει από αγώνες και διεκδικήσεις - οδηγούσαν στη διάσπαση του ενιαίου χώρου του πρώην στρατοπέδου και την οικοδόμηση 52 στρεμμάτων. Ωστόσο, τόνισε ότι χάρη στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και των κινημάτων των πολιτών, βρέθηκε λύση σε συνεργασία και με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι, αποδίδεται στην κοινωνία το σύνολο του χώρου για να δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο και ένας πνεύμονας πρασίνου, ψυχαγωγίας και αναψυχής και παράλληλα, αντί να οικοδομηθούν τα 52 στρέμματα, θα παραχωρήσει ο δήμος στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας που κατέχει την ιδιοκτησία του χώρου, 83 έτοιμα διαμερίσματα που έχει στην κυριότητά του και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για τις ανάγκες της στέγασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. «Πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Και θέλω να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συνεργασία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Χαρακτήρισε τα κινήματα της πόλης, ως το "οξυγόνο της δημοκρατίας". Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα κινήματα αυτά υπενθύμισαν στην Πολιτεία τις δεσμεύσεις της και πρόσθεσε: «αυτό είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας, η διεκδίκηση και ο έλεγχος από τους ίδιους τους πολίτες. Είναι οξυγόνο τα κοινωνικά κινήματα, διότι τα προβλήματα υπάρχουν και εδώ παντού, συσσωρευμένα και άλλα που δημιουργούνται στις σύγχρονες νέες συνθήκες.
Όταν υπάρχει πολιτική βούληση είναι χρήσιμο να υπάρχει και αυτή η διαρκής πίεση της τοπικής κοινωνίας, του λαϊκού παράγοντα, προκειμένου να ψάχνουμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι τοπικές συλλογικότητες και τα κινήματα πολιτών συνέβαλαν θεσμικά καθοριστικά, ώστε το πρώην στρατόπεδο να μην μετατραπεί σε τσιμέντο αλλά σε ζωτικής σημασίας χώρο αναψυχής για όλους τους πολίτες.
«Η αντίληψη των κινημάτων πολιτών που διεκδικούν ελεύθερους χώρους είναι η ανάκτηση του δημόσιου χώρου από την κοινωνία, η επένδυση στην ποιότητα ζωής για τη δημιουργία εστιών ήπιας αναψυχής και πολιτισμού μέσα στον αστικό ιστό. Αυτή η αντίληψη συνάδει και με την αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης. Γι' αυτό, όπου μπορούμε, δίνουμε μάχες πρώτα και κύρια απέναντι στο τέρας της γραφειοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την ιστορία του στρατοπέδου ο πρωθυπουργός επισήμανε: «το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, είναι ένα εμβληματικό σημείο που ταυτίζεται με την νεότερη ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ο χώρος αυτός διαμορφώθηκε ως οθωμανικό στρατόπεδο στα ύστερα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας της Θεσσαλονίκης, υπήρξε στρατόπεδο του ελληνικού στρατού και των συμμαχικών δυνάμεων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τόπος μαρτυρίου και εκπαίδευσης πατριωτών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στα χρόνια της κατοχής, αλλά και τόπος μαρτυρίου και δημοκρατών πολιτών τα ταραγμένα, τα πολεμικά χρόνια».
Σε ό,τι αφορά στα μουσεία που θα δημιουργηθούν στο χώρο του πρώην στρατοπέδου είπε: «αυτός ο χώρος ήταν χώρος μαρτυρίου, εκτελέσεων, άρα ένα κομμάτι από τη σύγχρονη ιστορία μας. Γι' αυτό και πιστεύω ότι ο λόγος να ιδρυθεί εδώ μουσείο εθνικής αντίστασης είναι μια σωστή απόφαση. Επιπλέον, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι μετά τη μικρασιατική καταστροφή γύρω από το στρατόπεδο αναπτύχθηκαν προσφυγικοί καταυλισμοί. Γι' αυτό, λοιπόν, θεωρώ σημαντική την απόφαση και τη χαιρετίζω στο χώρο του στρατοπέδου να λειτουργήσει και ένα δεύτερο μουσείο, ένα μουσείο αφιερωμένο στον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό».
Μιλώντας για το επόμενο βήμα στην αξιοποίηση του χώρου επισήμανε ότι μετά την παραχώρηση του χώρου στο λαό της Θεσσαλονίκης, «ο δήμος μπορεί πλέον να αξιοποιήσει το πρώην στρατόπεδο προς όφελος των πολιτών, ενσωματώνοντας το χώρο αυτό στον αστικό ιστό και στην κοινωνική ζωή της πόλης, όπως ακριβώς το διεκδίκησαν τα κινήματα πολιτών και χιλιάδες πολίτες τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, κοινωφελείς χρήσεις, με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου».
Για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο χωρίς καθυστερήσεις, όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρέπει να αξιοποιηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα, πόροι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία, αλλά και οι δυνατότητες για χορηγίες από ίδιους πόρους. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι όπως με την πολιτική βούληση, αλλά και με την προσπάθειά μας, καταφέραμε να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα, έτσι η κυβέρνηση αυτή θα είναι αρωγός στις προσπάθειες του δήμου για την αξιοποίηση του χώρου χωρίς καθυστερήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα και θα παράσχουμε όποια τεχνογνωσία ή βοήθεια μας ζητηθεί προς όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας. 'Αλλωστε, για το σκοπό αυτό έχουμε αποφασίσει και θα συσταθεί άμεσα φορέας διαχείρισης του έργου με συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων», υπογράμμισε.
Κλείνοντας την ομιλία του δεσμεύτηκε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί σε μια ανοιχτή γιορτή για την απόδοση του έργου στην πόλη.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ανέφερε τα εξής: «Το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο όλης της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ένας πνεύμονας που θα αποτελέσει παράδειγμα για όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και για την Ελλάδα, θα δημιουργηθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, που παραδόθηκε σήμερα στο λαό της δυτικής Θεσσαλονίκης, το λαό του Παύλου Μελά».
Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι «στο ένα από τα κτίρια του στρατοπέδου θα δημιουργηθεί μουσείο αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης καθώς, ακόμα ΄΄ακούγονται οι φωνές τους σε αυτά τα κτίρια", και στο άλλο, ένα μόνιμο μουσείο  για τη γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού ελληνισμού. «Στην επέτειο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού οι κύριες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα να γίνονται στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά».
Μιλώντας για το χώρο του στρατοπέδου επισήμανε ότι «αποτελεί χώρο μνήμης, χώρο δόξας, χώρο μαρτυρίου» και αναφερόμενος στην ιστορία του τόπου είπε: «ξέρουμε ότι αυτό το στρατόπεδο στο οποίο για πρώτη φορά ο ελληνικός στρατός ήρθε το 1912, με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1914 αποτέλεσε στρατόπεδο φιλοξενίας των συμμαχικών δυνάμεων. Το 1930 εγκαταλείφθηκε, το 1940 οι γερμανοί το μετέτρεψαν σε τόπο μαρτυρίου και θυσίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και το 1945 οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις το πήραν πάλι στην κατοχή τους. Σήμερα μια και έξω παραδίδεται στο λαό κατόπιν των μεγάλων αγώνων που έκαναν οι επιτροπές πολιτών».
Για τη διαδικασία της παραχώρησης επισήμανε ότι οι βουλευτές της σημερινής κυβέρνησης, και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, από την πρώτη στιγμή που ο ίδιος ανέλαβε το υπουργείο δώσανε ο καθένας ξεχωριστά τη δική του μάχη για την απόδοση του στρατοπέδου. Το ίδιο, όπως υπογράμμισε, έκαναν και όλοι οι πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Σχετικά με τις κατοικίες που θα δοθούν από το Δήμο, ανέφερε τα εξής: «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για το ότι, σαν αντάλλαγμα και αναγνώριση των Ενόπλων Δυνάμεων, παραχωρούνται από τον δήμο 83 διαμερίσματα που θα φιλοξενήσουν οικογένειες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Οι  Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να βοηθούν στη διαμόρφωση του χώρου».
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρέστη και καταχειροκροτήθηκε ο Θεόδωρος Βαλαχάς, που ήταν κρατούμενος των Γερμανών στο στρατόπεδο σε ηλικία μόλις 12 ετών και επέζησε.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ο Δήμαρχος χάρισε στον πρωθυπουργό και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, το βιβλίο ΄΄Από το Βαρδάρι ως το Δερβένι΄΄ του Σπύρου Λαζαρίδη.
Οι φωτογραφίες από το αρχείο της Στέλλας Ασλάνη (Τμήμα Αθλητισμού - Πολιτισμού)
DSC 0060a
DSC 0058a
DSC 0052a
DSC 0063a
DSC 0065a
DSC 0066a
DSC 0072a
DSC 0087a
DSC 0092a
DSC 0110a
DSC 0118a
DSC 0120b

demourtzidistsipras 1021x580
DSC 0036a
DSC 0039a
DSC 0040a
DSC 0047a
DSC 0049a

Δεν υπάρχουν σχόλια: