Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017

Καθολική Προσβασιμότητα στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

      Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διασφαλίστηκαν συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από την  Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σε συνεργασία με το 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και  τη χορηγία του Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε τον Ιούνιο  του 2016 με πρωτοβουλία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη . Έτσι, βελτιώθηκε η προσβασιμότητα στο Ολύμπιον, στις αίθουσες του λιμανιού, στο BOX της πλατείας Αριστοτέλους και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με εγκαταστάσεις φιλικές και προσβάσιμες στα κινητικά ανάπηρα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των χώρων υγιεινής αλλά και των χώρων στάθμευσης των οχημάτων των αναπήρων. Βελτιώθηκαν οι ράμπες, διαμορφώθηκαν κατάλληλα τα ταμεία και τροποποιήθηκαν οι χώροι υγιεινής (WC) για ανάπηρα αλλά και για εμποδιζόμενα πρόσωπα.

Επίσης, στην Προβλήτα Α’ δημιουργήθηκαν διάδρομοι ανεμπόδιστης μετακίνησης για χρήστες και χρήστριες αναπηρικών αμαξιδίων και όρθιες βλάβες, προκειμένου να επιτευχθεί πιο εύκολη πρόσβαση στις αίθουσες και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το κοινό του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είχε την ευκαιρία να απολαύσει δύο κλασικές κι αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους ανθρώπους. Την Παρασκευή 03/11/2017 στις 18:30 στο Ολύμπιον άτομα με οπτική αναπηρία από το Κ.Ε.Α.Τ. Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία «Θου-Βου Φαλακρός Πράκτωρ: Επιχείρησις Γης Μαδιάμ», του Θανάση Βέγγου. 
   
Το μέλος του Δ.Σ. toy K.E.A.T. Φώτης Μπίμπασης δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό που άτομα με οπτική αναπηρία έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν κλασσικές ταινίες με ακουστική περιγραφή γιατί όσες φορές κι αν την έχουν δει στο παρελθόν, με την ακουστική περιγραφή είναι σαν να τη βλέπουν πρώτη φορά γιατί περιγράφονται οι εικόνες. Ελπίζει ότι στο μέλλον, τα άτομα με οπτική αναπηρία θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να απολαμβάνουν με συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας τις ταινίες της επιλογής τους, και όχι μόνο στα στενά πλαίσια του Φεστιβάλ αλλά και σε άλλους χώρους.

Το Σάββατο 11/11/2017 στις 13:00 στο Ολύμπιον θα προβληθεί  «Το προξενιό της Άννας», του Παντελή Βούλγαρη.

 Η ταινία αυτή επίσης θα προβληθεί με ακουστική περιγραφή για τυφλούς και τυφλές και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ/κωφούς/ές και βαρήκοους/ες με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Στις αίθουσες  είναι ευπρόσδεκτοι, φυσικά, και οι (σινεφίλ) σκύλοι οδηγοί τυφλών, ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ  είναι διαθέσιμο σε γραφή Μπράιγ (Braille) καθώς και σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά (με τη συνεργασία του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών – Παράρτημα Θεσσαλονίκης) και σε κώδικα QR. 

Οι τελετές έναρξης, λήξης καθώς και οι δύο προβολές καθολικής προσβασιμότητας θα διεξαχθούν με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [Ε.Ν.Γ.].

Δεν υπάρχουν σχόλια: