Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017

Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία

ΣΙΝΕΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ / CINEMA FOR ALL 2-12 Νοεμβρίου 2017
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σε συνεργασία με το 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης [Thessaloniki International Film Festival] και με τη χορηγία του Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Οnassis Cultural Centre Athens έχει διασφαλίσει και φέτος τις συνθήκες προσβασιμότητας στο φεστιβάλ. Η συνεργασία της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 με πρωτοβουλία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη [Orestis Andreadakis]. Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο δομημένο περιβάλλον πέρυσι, σε συνδυασμό με την προετοιμασία δύο καθολικά προσβάσιμων ταινιών με ακουστική περιγραφή και υπότιτλους SDH, μιας ακόμη ταινίας μόνο με υπότιτλους SDH καθώς και 25 επιπλέον ταινιών με προσαρτημένους ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους, έχουν ως στόχο να προσφέρουν σε όλους και όλες ισότιμη πρόσβαση στον κινηματογράφο.
Φέτος, το 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες του στις 2 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 12 Νοεμβρίου 2017. Ήδη, από την 57η διοργάνωση άρχισε να βελτιώνεται η προσβασιμότητα στο Ολύμπιον, στις αίθουσες του λιμανιού, στο BOX της πλατείας Αριστοτέλους και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με εγκαταστάσεις φιλικές και προσβάσιμες στα κινητικά ανάπηρα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των χώρων υγιεινής αλλά και των χώρων στάθμευσης των οχημάτων των αναπήρων.
Πιο συγκεκριμένα, βελτιώθηκαν οι ράμπες, διαμορφώθηκαν κατάλληλα τα ταμεία και τροποποιήθηκαν οι χώροι υγιεινής (WC) για ανάπηρα αλλά και για εμποδιζόμενα πρόσωπα.
Επίσης, στην Προβλήτα Α’ δημιουργήθηκαν διάδρομοι ανεμπόδιστης μετακίνησης για χρήστες και χρήστριες αναπηρικών αμαξιδίων και όρθιες βλάβες, προκειμένου να επιτευχθεί πιο εύκολη πρόσβαση στις αίθουσες και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Περιεχόμενο (δηλαδή ταινίες): Το ζητούμενο της καθολικής πρόσβασης, όμως, δεν αφορά μόνο στο δομημένο περιβάλλον, αλλά και στο περιεχόμενο της τέχνης.
Στην περίπτωση του Φεστιβάλ, αυτό είναι οι ταινίες.
Το κοινό του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο κλασικές κι αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους ανθρώπους.
Πρόκειται για τα φιλμ:
«Θου-Βου Φαλακρός Πράκτωρ: Επιχείρησις Γης Μαδιάμ», του Θανάση Βέγγου, η οποία θα προβληθεί την Παρασκευή 03/11/2017 στις 18:30 στο Ολύμπιον και
«Το προξενιό της Άννας», του Παντελή Βούλγαρη, η οποία θα προβληθεί το Σάββατο 11/11/2017 στις 13:00 στο Ολύμπιον.
Δύο έργα που πάντοτε θα μας συγκινούν με τη δραματουργική δύναμη, τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών τους (Θανάσης Βέγγος και Άννα Βαγενά, αντιστοίχως) και την αξεπέραστη γοητεία τους, ανεξίτηλη μέσα στο χρόνο.
Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και τυφλές και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ/κωφούς/ές και βαρήκοους/ες [SDH: Subtitles for the Deaf and Ηard-of-Hearing] με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.
Επίσης, 19 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν με προσαρτημένους ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους (βάσει διαλόγων), και 1 ελληνική ταινία, η «Μπλε Βασίλισσα», με ενσωματωμένους υπότιτλους SDH, έτσι ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν Κ/κωφοί/ές και βαρήκοοι/ες θεατές/ριες.
Στις αίθουσες θα είναι ευπρόσδεκτοι, φυσικά, και οι (σινεφίλ) σκύλοι οδηγοί τυφλών, ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο σε γραφή Μπράιγ (Braille) καθώς και σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά (με τη συνεργασία του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών – Παράρτημα Θεσσαλονίκης) και σε κώδικα QR. Επίσης, οι τελετές έναρξης, λήξης καθώς και οι δύο προβολές καθολικής προσβασιμότητας θα διεξαχθούν με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [Ε.Ν.Γ.].
Στην τελετή έναρξης, σας επιφυλάσσουμε μια πολύ όμορφη έκπληξη αναφορικά με το πρόσωπο που θα πραγματοποιήσει την παρουσίαση.
Οι ανάπηροι/ες έχουν τη δυνατότητα δωρεάν εισόδου σε όλες τις προβολές. Για την έκδοση εισιτηρίου κατηγορίας αναπήρων, είναι απαραίτητη η προσκόμιση κάρτας μετακινήσεων ΟΑΣΘ ή γνωμάτευσης ΚΕΠΑ ή κάρτας στάθμευσης. Τα έγγραφα που δεν φέρουν φωτογραφία του κατόχου θα πρέπει να συνοδεύονται από αστυνομική ταυτότητα.
Το προσωπικό και οι εθελοντές/ριες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα εκπαιδευτούν και στην εξυπηρέτηση των ανάπηρων θεατών/τριών και στην εξοικείωση με τη ζώσα κατάσταση της αναπηρίας, δημιουργώντας ένα φιλικό, εκτός από προσβάσιμο περιβάλλον.
Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει για όλους και όλες.
ΣΙΝΕΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ / CINEMA FOR ALL
Σας περιμένουμε.
Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία

Δεν υπάρχουν σχόλια: