Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

Φ. Μπίμπασης: «Το ΚΑΠΠΑ έχει τεράστιες δυνατότητες και μένει ανεκμετάλλευτο»

Οι προτάσεις του μέλους της Παραολυμπιακής Επιτροπής για τη σωστή αξιοποίηση του συγκροτήματος που βρίσκεται στην Περαία

Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει τα τελευταία, αρκετά χρόνια, το γνωστό ως ΚΑΠΠΑ 2000 (Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού), που βρίσκεται στο δήμο Θερμαϊκού και συγκεκριμένα στην Περαία Θεσσαλονίκης, πληγώνει…
Πληγώνει τους πολίτες της περιοχής και όχι μόνο, πληγώνει αυτούς που οραματίστηκαν ένα κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού, που θα αναβάθμιζε την ποιότητα ζωής και την τουριστική υποδομή, καθώς και όλους αυτούς που το βλέπουν αναξιοποίητο και ανεκμετάλλευτο, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του, ενώ κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικό «στολίδι», όχι μόνο για το Νομό Θεσσαλονίκης και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και ολόκληρα τα Βαλκάνια.
Ο Φώτης Μπίμπασης, μέλος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, μιλάει στην κάμερα του Life-Events.gr και δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τη σημερινή εικόνα του ΚΑΠΠΑ… Παράλληλα, αναφέρεται στις πιθανές αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτήν την κατάληξη αλλά κυρίως, προτείνει πως θα μπορούσε ο χώρος αυτός να αξιοποιηθεί σωστά και να γίνει τόπος έλξης για τα Βαλκάνια. Χαρακτηριστικά, τονίζει πως: «Ο χώρος έχει τεράστιες δυνατότητες και τον αφήνουν ανεκμετάλλευτο. Θα μπορούσε να μετατραπεί σε κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού για τα βαλκάνια, θα μπορούσαν να συνυπάρχουν όλοι μαζί και να δείξουν το μοντέλο της διαφορερικότητας, όπως τα άτομα με αναπηρία, οι πρόσφυγες, όλοι οι πολίτες. Ο χώρος είναι τεράστιος και μπορούν να κάνουν τα πάντα».
Ποια είναι η σύντομη ιστορία του

Το Κέντρο «ΚΑΠΠΑ 2000», βρίσκεται στην Περαία, ανάμεσα στις κεραίες της ΕΡΤ και το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στη θέση «Τσαϊρια». Το συγκρότημα, συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων, βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και για να βρεθείς σ’ αυτό, διασχίζεις ένα έρημο παραλιακό κομμάτι. Εντασσόταν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» και συνδεόταν με την προετοιμασία της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στο κομμάτι που αφορούσε στην ανάπτυξη της περιφέρειας.
Ο χώρος είχε παραχωρηθεί από το δήμο Θερμαϊκού στο ΚΑΠΠΑ, μία αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, που είχε ως στόχο την αθλητική ανάπτυξη στο χώρο των ατόμων με αναπηρία και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ωστόσο, το 2015 επέστρεψε ως ιδιοκτησία και πάλι στο Δήμο Θερμαϊκού.
Οι εγκαταστάσεις του και ποιες λειτουργούν
Το συγκρότημα «ΚΑΠΠΑ» συμπεριλαμβάνει στις εγκαταστάσεις του ένα Κολυμβητήριο (1.820τ.μ.), ένα Κλειστό Γυμναστήριο/Γήπεδο Μπάσκετ (1.607τ.μ.), ένα Αμφιθέατρο (780τ.μ.), Ξενώνες 28 δωματίων (612τ.μ.), Εστιατόριο (252τ.μ.) και Τεχνητό Κανάλι 800μ. με 18 εξέδρες (Μαρίνα ελλιμενισμού μικρών σκαφών). Αυτή τη στιγμή ο χώρος ουσιαστικά υπολειτουργεί ενώ η πρώτη εικόνα σίγουρα δείχνει σημάδια εγκατάλειψης.
Το Κολυμβητήριο, που παλαιότερα εξυπηρετούσε ανάγκες ΑμΕΑ αλλά και πολιτών της περιοχής έκλεισε το 2013 και έκτοτε παραμένει κλειστό. Το Κλειστό Γυμναστήριο είναι από τους χώρους που λειτουργούν, καθώς χρησιμοποιείται από ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ, ενόργανης γυμναστικής κτλ. Στο Αμφιθέατρο γίνονται σποραδικά κάποιες εκδηλώσεις, τόσο από το ΚΑΠΠΑ 2000 όσο και από τον Δήμο ενώ οι Ξενώνες, το Εστιατόριο και η Μαρίνα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ.
  
  • 10

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: