Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018

Φ. Μπίμπασης: «Τα τυφλά άτομα, θα μπορούν να είναι και αυτόνομα στο μετρό της Θεσσαλονίκης»

Φ. Μπίμπασης: «Τα τυφλά άτομα, θα μπορούν να είναι και αυτόνομα στο μετρό της Θεσσαλονίκης»


Επισκέφθηκε το σταθμό ΠΑΠΑΦΗ, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων πολιτισμού

Ο Φώτης Μπίμπασης, μέλος της διοίκησης του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) καθώς και μέλος του Δ. Σ. του ΟΑΣΘ, με αφορμή την εκδήλωση της Αττικό Μετρό Α.Ε., που μετατρέπει για ένα τριήμερο (15-17/06) τους σταθμούς του μετρό Θεσσαλονίκης, σε σταθμούς πολιτισμού, επισκέφθηκε σήμερα τον σταθμό «Παπάφη». 
Εκεί ξεναγήθηκε στο χώρο και ενημερώθηκε για το κομμάτι της πρόσβασης που αφορά τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρoβλήματα όρασης. Παράλληλα, συνομίλησε με τους υπεύθυνους για τον οδηγό τυφλών που υπάρχει στο μετρό και για τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν και θα διορθωθούν άμεσα.
Ο Φώτης Μπίμπασης σχολιάζοντας την επίσκεψή του στο μετρό, δήλωσε στο Life-Events.gr: «Ηταν μία πολύ ωραία εμπειρία η επίσκεψή μου στο σταθμό Παπάφη. Οι άνθρωποι με ξενάγησαν, εκεί όπου επικεντρώθηκα κυρίως όμως ήταν το κομμάτι που αφορά την προσβασιμότητα στο μετρό των ανθρώπων που είναι τυφλοί. Συζητήσαμε με τους υπεύθυνους για τον οδηγό τυφλών και επισημάναμε κάποιες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν, και τις οποίες ήδη είχαν εντοπίσει και δρομολογήσει».
Και συνέχισε: «Το μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι στα πρότυπα του μετρό στο Τόκιο και γενικά, όπως είναι στο εξωτερικό, που σημαίνει πως τα άτομα που είναι τυφλά θα μπορούν να είναι και αυτόνομα. Είναι πολύ σπουδαίο να μπορούν να κυκλοφορούν, να εξυπηρετούνται και να μετακινούνται με το μετρό, χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολίες. Ετσι, η πόλη μας θα είναι μία πόλη φιλική προς τα άτομα που έχουν πρόβλημα όρασης και έρχονται από το εξωτερικό, καθώς έχουν μάθει εκεί να είναι αυτόνομα και το ίδιο ισχύει και για εμάς, όταν θα χρειαστεί να επισκεφθούμε κάποια άλλη πόλη εκτός Ελλάδας». Να σημειώσουμε πως σήμερα στον σταθμό ΠΑΠΑΦΗ μέχρι της 17:00 υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Θεσσαλονίκη – ΜΕΤΡΟντας την Ιστορία» ενώ το βράδυ και συγκεκριμένα στις 19.00 θα προβληθεί η θεατρική παράσταση «Μαύρη Κωμωδία» του Πήτερ Σάφερ. Η παράσταση διοργανώνεται με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.), την ΑΜΚΕ «Πρωτοπορία» και το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος».  
Για τη διάθεση προσκλήσεων επικοινωνήστε με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών στο τηλέφωνο 2310 844888. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.    Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το τριήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Αττικό Μετρό ΑΕ, που είναι ανοιχτές για το κοινό και το οποίο περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης στους σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης, «Παπάφη», «25ης Μαρτίου», «Αμαξοστάσιο».
Συμμετέχουν οι: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ), Πρωτοπορία, Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, ThesSAXloniki και Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας.
Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις εκδηλώσεις θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Επιπλέον, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε ενηλίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: