Πυρήνας της νέας αρχιτεκτονικής στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η απλή αναλογική, ως εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μέχρι σήμερα ο συνδυασμός του δημάρχου της δεύτερης Κυριακής έπαιρνε το 60% των εδρών, σκανδαλωδώς αναντίστοιχο του ποσοστού επί των ψήφων της πρώτης Κυριακής. Ένα παραμορφωτικό και καλπονοθευτικό σύστημα που αλλοίωνε τους πραγματικούς συσχετισμούς. Η απλή αναλογική:
  • - Κορυφαία διαδικασία συμμετοχικής δημοκρατίας, λαϊκής αντιπροσώπευσης και λαϊκής κυριαρχίας.
  • - Σέβεται και αντιστοιχεί απόλυτα τη βούληση του εκλογικού σώματος, του λαού, όπως εκφράζεται με την ψήφο του και την εκλογή των αντιπροσώπων του στο δημοτικό συμβούλιο.
  • - Αποτρέπει τις θηριώδεις και τρομακτικές πλασματικές πλειοψηφίες υπέρ του πρώτου τη δεύτερη Κυριακή. Στέλνει έτσι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το απόλυτα δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης. Αυτό στο δήμο Θεσσαλονίκης είχε ως συνέπεια την καταλήστευση των ταμείων του δήμου επί ημερών Παπαγεωργόπουλου ή ακόμα σχέδια της απερχόμενης διοίκησης Μπουτάρη π.χ. εμπορευματοποίηση της νέας παραλίας, εκχώρηση της καθαριότητας στους ιδιώτες, στα οποία η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» αντιστάθηκε μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο.
  • -  Είναι ένα βαθιά δημοκρατικό μέτρο που ευνοεί τις συνεργασίες και τις προγραμματικές συγκλίσεις και συνθέσεις.
Θα πετύχουμε. Η «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πολη» ήταν φανατικά υπέρ και έμεινε μέχρι τέλους στη
διαπαραταξιακή διαβούλευση των προοδευτικών δημοκρατικών παρατάξεων. Εκεί δημιουργήθηκε ήδη η ώσμωση για συνθέσεις και συμπορεύσεις. Εκεί «μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα ήσυχα κι απλά». Έτσι θα διοικήσουμε τη Θεσσαλονίκη, με δήμαρχο την Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής μιας μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής πλειοψηφίας, που διαμορφώνεται στην πόλη μας.


* Ο Θέμης Χαρίσης είναι Υποστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ., Νομικός και Συντονιστής της Δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη»