Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019

Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών-Movement of Disabled Artists

"Δεν πιστεύω ότι η τέχνη των αναπήρων είναι εφικτή δίχως η πολιτική της αναπηρίας να έρχεται πρώτη. Η αναπηρική πολιτική μας διδάσκει ότι είμαστε καταπιεσμένοι αλλά όχι κατώτεροι. Η πολιτική μας ταυτότητα δημιουργεί τις προϋποθέσεις χειραφέτησης".
Άλαν Σάδερλαντ
Ανάπηρος συγγραφέας και ποιητής (Disability Arts Movement)
Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών σας καλεί να συνυπογράψουμε όλοι, όλες και όλα στο: disabledvsvoridis@gmail.com
Συλλογή υπογραφών με αφορμή τις δημόσιες μισαναπηρικές δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη:
Δηλώνουμε δημόσια ότι προτιθέμεθα να καταγγείλουμε με κάθε νόμιμο μέσο για να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας, την τιμή, την υπόληψη και την αξιοπρέπεια των αναπήρων που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ακραίων ρατσιστικών δηλώσεων του υπουργού Βορίδη.
Η ταύτιση του ανάπηρου με άτομο που είναι ανίκανο προς συνομιλία αποτελεί παραδοχή του ρατσιστικού τρόπου που αντιλαμβάνεται τις ζωές μας ο υπουργός της κυβέρνησης.
Η διευκρινιστική δήλωση του κ. Βορίδη επιτείνει την προσβολή καθώς προβαίνει σε διαχωρισμό σε ανάπηρες/ους που καταλαβαίνουν και σε αυτούς/ες που -«δυστυχώς» κατ' εκείνον- όχι, καταδεικνύει το μέγεθος της ρατσιστικής προδιάθεσης, αλλά κυρίως τις παγιωμένες αντιλήψεις που εκφράζονται με συγκεκριμένες πολιτικές αποκλεισμού από τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά.
Κατόπιν τούτων, καταγγέλλουμε την ανοίκεια επίθεση του κ. Βορίδη σε βάρος των αναπήρων, καθότι σχετίζεται με τις κυρίαρχες αντιλήψεις για την αναπηρία, οι οποίες όταν εκστομίζονται από μέλος της κυβέρνησης, καταδεικνύουν και τον πραγματικό λόγο που οι θεσμοποιημένες πρακτικές της κοινωνίας μάς καθιστούν ανίκανους/ες.
Σημειώνουμε ότι με αφορμή τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Βορίδη έχει προκληθεί κύμα μισαναπηρικών τοποθετήσεων από υποστηρικτές του, με αποτέλεσμα την στοχοποίηση των αναπήρων και της ζώσας κατάστασης της αναπηρίας.
Εμείς, οι ανάπηρες και οι ανάπηροι που συνυπογράφουμε το κείμενο αυτό, δεν αποδεχόμαστε ως αιτία του αποκλεισμού μας από την κοινωνική ζωή τις βλάβες που έχουμε στα σώματά μας.
Επιζητούμε δικαιοσύνη για εμάς και όλες/ους τις/τους συνανάπηρες/ούς μας στη χώρα.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όσες και όσους, ανάπηρες/ους κα μη, ενστερνίζονται ότι τα ζητήματα αναπηρίας είναι πολιτικά και με αφορμή τις δημόσιες απαξιωτικές δηλώσεις του κ. Βορίδη απαιτούμε σεβασμό, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.
Συνυπογράψτε στο: disabledvsvoridis@gmail.com
Ελάτε να γίνουμε πολλές και πολλοί.
Ελάτε να κερδίσουμε τις ζωές μας πίσω.
Ο μισαναπηρισμός ναρκοθετεί την κοινωνική συνοχή.
Κωνσταντίνος Καραούζας, Παραολυμπιακός αθλητής
Αντώνης Ρέλλας, Σκηνοθέτης – Ανάπηρος ακτιβιστής
Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Φυσίατρος – πρώην Παραολυμπιακός αθλητής
Απολλωνία Τσαντά, Σεναριογράφος, Θεατρολόγος - Ανάπηρη γυναίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: