Τρίτη, 5 Μαΐου 2020

5/5/2020 "Ευρωπαϊκή ημέρα Ανεξάρτητης ή Oλοκληρωμένης Διαβίωσης"

5/5/2020
"Ευρωπαϊκή ημέρα Ανεξάρτητης ή Oλοκληρωμένης Διαβίωσης"

"Η Ανεξάρτητη Διαβίωση είναι μια φιλοσοφία, ένα κίνημα των ανάπηρων ατόμων που μάχονται για αυτοδιάθεση, ίσες ευκαιρίες και αυτοσεβασμό.
Η Ανεξάρτητη Διαβίωση δεν σημαίνει ότι θέλουμε να κάνουμε τα πάντα μόνοι ή ότι δεν χρειαζόμαστε κανέναν ή ότι θέλουμε να ζήσουμε στην απομόνωση. Ανεξάρτητη Ζωή σημαίνει ότι απαιτούμε να έχουμε τις ίδιες επιλογές και τον ίδιο έλεγχο της καθημερινής μας ζωής, που τα αδέλφια και οι αδερφές μας, οι γείτονες και οι φίλοι μας θεωρούν δεδομένο και αυτονόητο.
Θέλουμε να μεγαλώσουμε στις οικογένειές μας, να πάμε στο σχολείο της γειτονιάς μας, να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο λεωφορείο με τους γείτονές μας, να εργαστούμε σε θέσεις εργασίας που είναι σύμφωνες με την εκπαίδευση και τα ενδιαφέροντά μας και να ξεκινήσουμε τις δικές μας οικογένειες.
Επειδή γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τις ανάγκες μας, πρέπει να υποδείξουμε εμείς τις λύσεις που θέλουμε, να είμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή μας, να σκεφτόμαστε και να μιλάμε για τον εαυτό μας -όπως κάνουν όλοι οι άλλοι.

Για το σκοπό αυτό να οργανώσουμε τον εαυτό μας και να εργαστούμε για πολιτικές αλλαγές που οδηγούν στη νομική προστασία των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων μας.
Όσο η βλάβη μας αντιμετωπίζεται σαν τραγωδία, θα αντιμετωπιζόμαστε με λύπηση και οίκτο. Όσο αισθανόμαστε ντροπή για αυτό που είμαστε, η ζωή μας θα θεωρείται άχρηστη. Όσο παραμένουμε σιωπηλοί, όλοι θα μας λένε τι πρέπει να κάνουμε."
Η ανεξάρτητη ή ολοκληρωμένη διαβίωση επιδιώκει την πλήρη ένταξη των αναπήρων στην καθημερινή ζωή και την κοινωνία, τον απόλυτο έλεγχο των ίδιων των αναπήρων στη ζωή τους και την ισότιμη συνεργασία αναπήρων και μη αναπήρων, με δέσμευση στην ιδέα της ενότητας, της αμοιβαιότητας και της ολότητας.
Αντιτίθεται στη διαχειριστική λογική της νεοφιλελεύθερης «ανεξάρτητης διαβίωσης» που επιδιώκει ΜΟΝΟ την παροχή προσωπικών βοηθών και παροχών στα πλαίσια της οικονομίας της αγοράς.
Η «ολοκληρωμένη διαβίωση» υπονοεί δέσμευση προς την κοινωνία, ενώ η «ανεξάρτητη διαβίωση» δέσμευση προς στο άτομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: