Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020

– Συνέντευξη Φώτη Μπίμπαση στον Γαβριήλ Αβραμίδη.

 Μπίμπασης

Φ. Μπίμπασης: Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976 – Συνέντευξη στον Γαβριήλ Αβραμίδη

Ο Φώτης Μπίμπασης είναι από τα κορυφαία και αναγνωρίσιμα κοινωνικά στελέχη της Θεσσαλονίκης. Η αναπηρία του δεν τον έχει εμποδίσει στο να έχει σημαντική πολιτική και κοινωνική δράση για την πόλη της Θεσσαλονίκης, για το κίνημα των ΑΜΕΑ, για τους τυφλούς ειδικότερα. Ως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, στην συνέντευξη που του πήραμε, μας κάνει γνωστό το έργο της αλλά και τις μεγάλες διακρίσεις των αθλητών μας στους παραολυμπιακούς αγώνες.

Γ. Αβραμίδης: Κύριε Μπίμπαση, είστε αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, από πότε έχει ιδρυθεί η παραολυμπιακή επιτροπή, με τι ασχολείται και ποιοι συμμετέχουν σε αυτή;

Φ. Μπίμπασης: Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ιδρύθηκε το 1999 με τον αθλητικό νόμο 2725.

Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.), είναι ο υπεύθυνος φορέας για την ανάπτυξη και διάδοση του Παραολυμπιακού Κινήματος στην Ελλάδα καθώς και για την επιλογή, συγκρότηση και αποστολή των εθνικών ομάδων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Βασικός της στόχος, είναι η διεύρυνση του Παραολυμπιακού Κινήματος στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό δίνει κίνητρα ώστε να παρακινήσει και να ενθαρρύνει άτομα με αναπηρία – και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους – να συμμετέχουν ενεργά στον αθλητισμό, μέσω της καθημερινής ενασχόλησής τους με αυτόν.
Στην Ολομέλεια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής συμμετέχουν 13 μέλη:
5 εκλεγμένοι εκπρόσωποι από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
1 εκλεγμένος εκπρόσωπος από την ΟΣΕΚΑ
3 προσωπικότητες κύρους από τον χώρο του αθλητισμού, ορισμένοι από τον εκάστοτε Υφυπουργό Αθλητισμού
3 Παραολυμπιονίκες ορισμένοι από τον εκάστοτε Υφυπουργό Αθλητισμού
1 εκπρόσωπος από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Γ. Αβραμίδης: Σε πόσες Παραολυμπιάδες έχουμε συμμετάσχει, πόσα μετάλλια έχουμε πάρει ως χώρα και με πόσους αθλητές; 
Φ. Μπίμπασης: Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Από το 1988, η Ελλάδα λαμβάνει μέρος στους Αγώνες με επίσημες εθνικές αποστολές με μεγάλο αριθμό αθλητών.
Τα πρώτα μετάλλια της Ελλάδας κατακτήθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Άρνεμ (1 ασημένιο) και της Σεούλ το 1988 (1 ασημένιο και 3 χάλκινα).
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 κατακτήσαμε δύο (2) ασημένια και ένα (1) χάλκινο μετάλλιο.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 κατακτήσαμε ένα (1) χρυσό, ένα (1) ασημένιο και τρία (3) χάλκινα μετάλλια.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 κατακτήσαμε τέσσερα (4) χρυσά, τέσσερα (4) ασημένια και τρία (3) χάλκινα.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 κατακτήσαμε τρια (3) χρυσών, 13 ασημένια και τεσσάρα (4) χάλκινα.
Στους Παραολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου 2008 κατακτήσαμε 5 χρυσά, 9 χάλκινα 10 χάλκινα.
Στους Παραολυμπιακού Αγώνες του Λονδίνου 2012 κατακτήσαμε 1 χρυσό, 3 ασημένια και 8 χάλκινα.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 κατακτήσαμε 5 χρυσά, 4 αργυρά και 4 χάλκινα.

Γ. Αβραμίδης: Από πού προέρχονται τα οικονομικά της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής;
Φ. Μπίμπασης: Τα οικονομικά της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής προέρχονται από κρατική επιχορήγηση, από χορηγίες εταιριών όπως ο ΟΠΑΠ, η Toyota, η Εθνική Τράπεζα.

Γ. Αβραμίδης: Ασχολείστε με τη διάδοση του αναπηρικού αθλητισμού στα σχολεία;
Φ. Μπίμπασης: Είναι ένας από τους σκοπούς και τους στόχους της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Η διάδοση του Παραολυμπιακού Κινήματος στα σχολεία είναι ένας τομέας που ενδιαφέρει την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ώστε οι αυριανοί πολίτες να είναι ενημερωμένοι για το τι σημαίνει αναπηρία και Παραολυμπιακοί αγώνες. Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα που εκπονεί το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης το γραφείο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη τα δύο τελευταία χρόνια πριν την πανδημία του COVID-19, λόγω της οποίας το πρόγραμμα έχει παγώσει, συνεργαζόταν με την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Αθλούμαι – Συμμετέχω – Εκφράζομαι» στο Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο».

Γ. Αβραμίδης: Υπάρχει συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας;  
Φ. Μπίμπασης: Ναι, γίνονται κοινές δράσεις με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή καθώς επίσης με την Ολυμπιακή Εκεχειρία και την Ολυμπιακή Ακαδημία αλλά και με Περιφέρειες, Δήμους και άλλους οργανισμούς.
Σημαντικό είναι να σημειωθεί η συνεργασία της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής με το Υφυπουργείο Αθλητισμού, την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου για την κατασκευή του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου.

Γ. Αβραμίδης: Πως έχει επηρεάσει η κρίση του Covid-19 τους αθλητές που έχουν πάρει πρόκριση για την Παραολυμπιάδα του Τόκιο;
Φ. Μπίμπασης: Η πανδημία του COVID-19 έχει επηρεάσει και τον αθλητισμό. Παρόλα αυτά οι αθλητές που έχουν πάρει ή διεκδικούν πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ή βρίσκονται σε υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και διεκδικούν μια θέση, με την βοήθεια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και κυρίως με την προτροπή του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη καθώς και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά παίρνουν ειδική άδεια και τους επιτρέπεται η είσοδος στους χώρους προπόνησης ώστε να συνεχίζουν απρόσκοπτα την προετοιμασία τους για το Τόκιο. Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα και οι αθλητές και οι αθλήτριες μας να πετύχουν διακρίσεις στους Αγώνες του Τόκιο και να εμπνεύσουν όλη την Ελληνική Κοινωνία. Σας θέλουμε στο πλάι μας για να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε τους αθλητές και τις αθλήτριές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: